En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

GALERIA. Santa Pau espera que la DOP del Fesol serveixi per incentivar l'economia local

Els restaurants ja preparen menús fets amb aquest ingredient i els productors esperen poder recuperar zones de cultiu abandonades.
| 8 de novembre de 2015
GALERIA. Santa Pau espera que la DOP del Fesol serveixi per incentivar l'economia local

El Fesol de Santa Pau ja té el segell que l’avala com el vintè producte català amb Denominació d’Origen Protegida. Després d’anys fent tràmits burocràtics, productors i ajuntament esperen que el pes del segell serveixi per reactivar l’economia i recuperar pel cultiu terrenys abandonats.

Amb un acte a la Plaça Major de Santa Pau, el municipi ha celebrat l’arribada d’aquesta esperada certificació. A banda del pes simbòlic i de poder presumir de la qualitat del producte, la intenció és que la DOP vagi més enllà. El president del Consell Regulador, Luís Sunyer, confia que per exemple es puguin recuperar terres de conreu abandonades i, si pot ser, amb gent jove al capdavant.

Perol de fesols

La primera collita de la DOP 

En aquests moments s’està recollint el primer fesol amb DOP, una tasca que s’allargarà durant uns dos mesos més. La sensació per ara és que la collita està sent bona però no repetirà el rècord absolut de l’any passat on se’n van recollir més de 60 tones. Sunyer explica que a qui millor li està anant és a qui va plantar més tard ja que es van beneficiar de les pluges d’agost.

Acte acreditació DOP Fesol Santa Pau (Jordi Altesa)  (6)

De moment, dotze cultivadors

A hores d’ara són dotze els productors de Fesol de Santa Pau. D’altres el cultiven però han decidit no sumar-s’hi. Això es deu, segons Sunyer, a que les traves burocràtiques els han espantat i ha assegurat que a d’altres llocs on s’ha creat la DOP han passat situacions similars. A hores d’ara, aquelles plantacions que no estiguin inscrites dins el consell regulador no podran etiquetar el fesol com “de Santa Pau” expressió lligada només als que sí que en formen part. L’entrega del diploma acreditatiu va anar a càrrec del director de la Comissió Europa a Barcelona, Ferran Terradellas.

IMG_3532

Recollir allò sembrat durant cinc anys

En aquesta voluntat de treure profit del segell de qualitat, l’Ajuntament de Santa Pau ha anunciat diferents iniciatives per donar-li valor com un menú a base de fesol que es podrà tastar a diferents restaurants de la vila. L’alcalde diu que un dels èxits assolits de la DOP és que la gent creu en aquesta iniciativa. Santa Pau presumeix de tenir la primera denominació d’origen protegida de la Garrotxa i una de les poques de la demarcació i en vol treure profit. Per això, a finals d’aquest mes començarà la primera activitat de promoció gastronòmica. Es dirà ‘Degusta DOP’ i seran menús als restaurants de Santa Pau que tindran com a base el fesol. Ho ha explicat l’alcalde de Santa Pau Pep Companys. Companys està confiat de que del segell de Denominació d’Origen Protegit servirà perquè un dels reptes del procés previ ha estat conscienciar i preparar a la gent per saber el que suposa tenir el segell. Ha estat llarg, ha durat més de cinc anys passant d’administració a administració, però creu que val la pena. En part, perquè s’ha fet pedagogia al territori de la importància que tenia.

A més, els fesols estrenaran una nova imatge gràfica d’embalatge conjunta que s’estrenarà a la Fira Orígens d’Olot on aquesta llegum garrotxina hi tindrà un espai destacat.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum