En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Fa 15 anys que ETA matava a Ernest Lluch, l'home que va aconseguir la salut pública universal

Està enterrat a Maià de Montcal, on tenia casa a Ca l'Ayats. Ara hi viu la seva filla Eulàlia.
| 18 de novembre de 2015
Fa 15 anys que ETA matava a Ernest Lluch, l'home que va aconseguir la salut pública universal

La casa d’Ernest Lluch a Maià de Montcal, Ca l’Ayats, va ser el punt de trobada de totes les passions que tenia: la política, la història, el Barça… i la Garrotxa. Sense que ho sabessin va arribar a ser , quan la família vivia a València, un refugi del comando Barcelona d’ETA, el mateix que l’acabaria assassinant. El programa ‘Via Oral’ de Ràdio Olot ha recordat la seva figura i la relació amb la comarca.

Ernest Lluch

Ernest Lluch i la seva primera dona, Dolors Bramon, buscaven una casa a la vora de Banyoles i va ser així com van trobar Ca l’Ayats, casa de Maià de Montcal on a hores d’ara hi viu l’Eulàlia Lluch amb la seva filla, l’Anna. Maià es va convertir per Ernest Lluch en un oasi de calma i punt de contacte amb la gent de carrer. La seva filla ha explicat a Ràdio Olot que recorda el seu pare voltant per Maià amb una bicicleta atrotinada.

La Piscina Ernest Lluch de Maià (Jordi Altesa)

La Piscina de Maià porta el nom d'Ernest Lluch (Jordi Altesa)

La gent de Maià oferia a Lluch l’oportunitat de poder palpar la realitat sobretot en l’època en la que va ser ministre de Salut. En el govern González va ser l’artífex de la coneguda com a Llei General de Sanitat, que oferia la possibilitat a tothom d’accedir a la salut pública. Un procés llarg i complex que segons la seva filla li va permetre “dormir bé” per primer cop des que ocupava aquesta cartera.

"El pare va ser molt valent" 

Dissabte farà quinze anys del seu assassinat a mans del comando Barcelona d’ETA, al pàrquing de casa seva. Després d’un míting a Sant Sebastià, Ernest Lluch va fer unes contundents declaracions animant als abertzales a cridar més perquè mentre cridaven no assassinaven. La seva filla recorda que just després del míting, ja van alertar-lo de que la seva vida córrer perill.

El llegat de Lluch

L’impuls al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la tercera planta de l’Hospital de Sant Jaume o el polígon del Pla de Politger de Sant Jaume tenen l’empremta al darrere d’Ernest Lluch. Dissabte a les onze es farà un acte a Maià en record al polític socialista i a dos quarts d'una es farà la presentació del llibre ‘Gent d’Empordà’. El ‘Via Oral’ dedicat a Ernest Lluch el podran tornar a escoltar diumenge a dos quarts de tres de la tarda.


Recupera el 'Via Oral' dedicat a Ernest Lluch i la relació amb la Garrotxa

Lluis Sacrest, Anna Lluch, Eulalia Lluch, Albert Bramon i Jordi Altesa (Asun Pérez)


Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú tanca el 2022 amb un superàvit de 500.000 euros

Per tercer any consecutiu, el consistori ha congelat les taxes d’escombraries i de l’aigua

Jordi Cargol optarà al seu tercer mandat al capdavant de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca

Cargol explica que aquest projecte no es pot acabar aquí i que encara té coses per fer al poble

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum