En directe
L'Informatiu
amb Roger Isern

Els llibres garrotxins del Sant Jordi 2019

Enguany s’han publicat més d’una trentena de títols locals que fan que sigui una de les edicions més prolífiques dels escriptors de casa
| 22 d'abril de 2019
Els llibres garrotxins del Sant Jordi 2019

La Garrotxa serà més present que mai aquest Sant Jordi 2019. Enguany s’han publicat més d’una trentena de títols locals que fan que sigui una de les edicions més prolífiques dels escriptors de casa. Entre les publicacions hi ha tota mena de gèneres: novel·la, fotografia, poesia, reportatge, contes o relat històric. A Ràdio Olot us fem un resum dels títols i autors “quilòmetre zero” de la Garrotxa. 

Lloms d'alguns llibres garrotxins d'aquest Sant Jordi (Pau Masó)


NOVEL·LA

Aquest és un any de debuts al gènere novel·lístic. Tres autors garrotxins debuten amb la seva primera novel·la. Rosa Torrent publica Segones oportunitats, una història sobre un avi i una neta amb cartes amagades i un relat familiar pel mig. Jaume Espadalé també es llança a la piscina amb La màgia del mirall. També debuta Tona Pous amb Perdona’m nena té canviat el títol, una obra que explica les seves vivències des de petita entre Olot i Barcelona amb un pare empresonat i enmig de la postguerra. I entre debuts també comptem a Ana Maria Casado amb l’obra-relat Soy bipolar, que explica la seva malaltia.

Qui ja porta més recorregut al gènere de la novel·la és Sílvia Vilacoba que aquest 2019 posa punt i final a la seva trilogia amorosa amb L’amor de la felicitat. En l’àmbit amorós també trobem Manel Fortis amb Maldat eròtica. I pel que fa a la branca històrica apareixen Pep Torrent amb Després de la batalla i Josep Catà amb De llarga nit a l’albada.

 

POESIA

El gènere poètic sempre és present al Sant Jordi garrotxí. Aquest any Joan Mercader torna a publicar sota el títol Gastroenteritis. També ho fa Narcís Monzó. El president d’Amics de les Lletres Garrotxines publica Còdols Marcats. L’entitat Rapsòdia Veus Literàries recull en un mateix llibre els poemes guanyadors del seu primer concurs de poesia eròtica.

Entre els títols de poesia, també hi trobem la primera antologia poètica de Lluís Busquets titulada Si voleu desllegiu-me. Per la seva banda, Gemma Arimany hi posa una mica de cromatisme amb Colors primaris un recull de poemes sobre els colors. Per últim, la professora de les Planes d’Hostoles, Rosa Maria Noguer, recull alguns dels seus poemes a Un món per a tots", ajudada de les il·lustracions dels seus alumnes.


HISTÒRIA

Aquí hi trobem tot tipus de llibres: alguns purament històrics, altres que parlen d’històries particulars i altres que s’emmarquen dins el gènere del relat.

Pilar Riera publica el primer llibre sobre en Pere Ribes: És quan faig ràdio que hi veig clar. L’autora garrotxina descriu la història del jove comentarista de Ràdio Olot. També en referència a aquesta casa, els periodistes David Planella i Sandra Sotillo recullen desenes d’històries que s’han viscut en els 16 anys de vida del Club Patinatge Artístic Olot, amb el llibre Gràcies CPA Olot.

Altres publicacions sobre història, potser més acadèmiques, serien el recull de Campanes i campanars de la Garrotxa que ha fet Xavier Pallàs després de 10 anys d’investigació. O també les Històries de l’Alta Garrotxa de Josep Vilar: un recull de 30 anys de descoberta de la zona més rural de la comarca.

Des de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme també arriba Cisquet, un maquí olotí, un llibre que explica la història d’en Francesc Serrat.

I també en història, però cultural, en Pep Fargas explica l’evolució de la ciutat d’Olot des del seu punt de vista com a exregidor de cultura. Ho fa en el llibre Històries recents de la cultura a Olot.

Per últim, dins aquest gènere històric o d’històries, també hi podem incloure La Garrotxa al cor de Joan Mercader, un recull d’articles de la comarca per als més patriòtics dels volcans.

 

FOTOGRAFIA

Aquí hi trobem dos títols amb molt bon calat. Un és Caminant per l’Altra Garrotxa, un recull de fotografies originals i de gran qualitat fetes per Esteve Serra que descriuen el paisatge i la història de l’Alta Garrotxa. I l’altre és L’Olot desaparegut de Keta Capdevila. Un viatge fotogràfic pel passat de la capital garrotxina.


CONTES

Malgrat que, sovint, només ens expliquen contes quan som petits, aquest Sant Jordi Gemma Santaló demostra que aquestes narracions no són només cosa d’infantesa. L’escriptora de Castellfollit de la Roca publica el seu primer llibre Pell, escates i altres camises de força. Un recull de trenta històries que parlen dels sentiments interns de cadascú.

En aquest gènere també hi trobem el conte que ha fet l’Associació de familiars de persones amb Trastorn de l’Espectre Autista. Una publicació dibuixada per un dels infants de l’entitat.

I parlant de relats curts i temàtiques socials, enguany també s’ha publicat A setanta-quatre mans un llibre que vol sensibilitzar sobre les altres capacitats i recollir fons per a projectes d’Integra.

 

POLÍTICA

Pot semblar paradoxal, però aquest Sant Jordi, només trobem un autor garrotxí que parli de política. És Jordi Canal que ha publicat Con permiso de Kafka, un llibre que analitza l’arrel de l’independentisme des d’un punt de vista contrari al moviment sobiranista.

 

Tots aquests són els títols i autors garrotxins d’aquest Sant Jordi 2019, un Sant Jordi que segueix bategant amb literatura volcànica.

 

 

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Besalú vol museïtzar la vil·la Romana de Can Ring

Ho ha dit l’alcalde del municipi Lluís Guinó, en declaracions a 'L'alcalde Respon' d'Olot Televisió

La Secció Dramàtica del Centre Catòlic d'Olot estrena "La Història del Zoo" d'Edward Albee

També estan pendents de trobar una data per les representacions de "Red Pontiac" de Pere Riera i una adaptació d'"On és el Prosineski" de Paco Mir

Estàs escoltant
L'Informatiu


Volum