El sector forestal, en contra del Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa: "No s'ajusta a la legalitat"
Per això han presentat un contenciós administratiu al TSJC
| 19 d'abril de 2021
El sector forestal no veu bé el què i el com del pla garrotxí. Per això han presentat un contenciós administratiu al TSJC per impugnar el document aprovat el passat mes de febrer. En declaracions a Ràdio Olot, el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya creu que no hi ha hagut participació i que el Pla imposa un model de gestió que no està consensuat i que presenta riscos.
L'Alta Garrotxa des de la Mare de Déu del Món (Pau Masó)
El 9 de febrer d’aquest 2021 la Generalitat aprovava definitivament el Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge de l’Alta Garrotxa. L’aprovació va arribar després d’un procés d’al·legacions en què diferents actors van presentar les seves queixes i opinions. Abans d’aquest procés, propietaris de la zona i altres entitats ja s’havien mostrat en contra del model i el tipus de document que pretenia aprovar el Departament de Territori. Dos anys després de posar el Pla sobre la taula i un procés d’al·legacions pel mig, el text no ha convençut al sector forestal que ha decidit portar-lo als tribunals. Set entitats, entre elles el Consorci Forestal de Catalunya, creuen que les maneres com s’ha aprovat el nou pla no són les correctes. El secretari general del Consorci és Joan Rovira.
En una entrevista a l’Informatiu de Ràdio Olot, Rovira diu que els propietaris de l’Alta Garrotxa han quedat fora dels òrgans de governança de l’espai. El mateix Pla admet una manca “de participació de la propietat”, però preveu accions per “reforçar la gestió compartida” com taules sectorials. Rovira creu que són objectius ambigus i també difereix amb el model de gestió forestal que proposa el pla.
El model de renaturalització, en dubte
La principal característica del Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa són les zones de “renaturalització” o “lliure desenvolupament”. Es tractaria d’una petita part de la superfície de l’espai on la natura es deixaria en lliure evolució. Es tracta d’un nou model que el Consorci Forestal de Catalunya no veu clar.
El Consorci Forestal de Catalunya, el Moviment País Rural i les associacions de propietaris de l’Alta garrotxa, la Vall de Camprodon, la Vall del Bac, Montnegre i Corredor i Sant Hilari Sacalm han decidit, després de no sentir-se escoltats, dur el pla garrotxí al TSJC amb un contenciós administratiu. Demanen que s’impugni el document i es torni a començar amb un procés participatiu on es puguin posar d’acord “què es vol fer” a l’Alta Garrotxa i “com es vol fer”.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
moove_gdpr_popup - 1 any - Guarda informació sobre l'acceptació de cookies
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes Analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Llistat galetes (nom - duració - finalitat):
_ga - 2 anys - s'utilitza per a distingir usuaris _gat - 1 minut - s'utilitza per a limitar el percentatge de solicituds _gid - 24 hores- s'utilitza per a distingir usuaris
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!