En directe
5 Minuts +
amb Joel Tallant i Aniol Puigvert

El programa de detecció precoç del càncer de còlon ja ha funcionat a Sant Joan

Ha permès detectar a temps aquesta malaltia en una persona de Sant Joan les Fonts
| 21 d'abril de 2015
El programa de detecció precoç del càncer de còlon ja ha funcionat a Sant Joan

Ha permès detectar a temps aquesta malaltia en una persona de Sant Joan les Fonts. L’àrea bàsica de salut d’aquest municipi ha estat la primera on s’ha posat en marxa aquest projecte que, finançat per la Generalitat i el Rottary Club, permet detectar a temps un dels tipus de càncer més mortífers. En els propers dos anys, 13.456 garrotxins rebran una carta convidant-los a fer-se la prova.

rotary_cancer_colon

La presentació del programa del desembre passat 

Una persona ja ha pogut enviar el càncer “a la merda”, tal i com diu l’eslògan d’aquesta campanya. Aquest càncer és dels que té una taxa de mortalitat més elevada perquè no dóna símptomes fins que la malaltia està avançada i aleshores és més complicat actuar. Des d’inicis d’aquest 2015 s’ha començat a implantar a la Garrotxa, el Ripollès i a Osona. A la nostra comarca s’ha començat per Sant Joan les Fonts i una persona ja ha pogut començar el tractament a temps tal i com explica Lluís Vilanova, membre del Rottary Club.

L’Institut Català de la Salut tenia previst portar aquest programa de detecció precoç del càncer de còlon més endavant a les tres comarques. Amb l’aportació del Rottary Club es pot avançar dos anys aquest projecte valorat en el seu total en 540.000€. D’aquests diners, un 42% venen de l’aportació d’aquesta entitat que ja treballa amb un sopar solidari al Restaurant Ca l’Enric per recollir fons. Esperen reunir unes 400 persones el proper 3 de juliol.

El correu electrònic per participar-hi és info@rotaryclubolotgarrotxa.cat. Després d’haver començat per Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas, a partir del mes que ve ha d’arribar a Besalú i després de l’estiu a la zona d’Olot. La carta els convida a dirigir-se a una farmàcia per recollir un envàs on dipositar una mostra de caca. En menys de dues setmanes ja ha de conèixer el resultat. Des de la Fundació Oncolliga Girona, la presidenta Lluïsa Ferrer anima a tothom a fer-se aquestes proves.

Per a poder actuar a temps, es fan proves a la població de risc que és la que té entre 50 i 69 anys d’edat. En el cas de la Garrotxa són 13.456 les persones que en el transcurs dels propers dos anys rebran aquesta carta en un repartiment que es fa de manera aleatòria.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant


Volum