En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

En Roc, pot debutar a la primavera per buscar vespa asiàtica

A la primavera ja estarà operatiu el primer gos que pot trobar nius de vespa asiàtica només amb l’olfacte.
| 25 de novembre de 2014
En Roc, pot debutar a la primavera per buscar vespa asiàtica

A la primavera ja estarà operatiu el primer gos que pot trobar nius de vespa asiàtica només amb l’olfacte. Segons ha pogut saber Ràdio Olot, les proves que s’han fet fins ara han tingut èxit i en Rock, el border collie ensinistrat a Olot, ha aconseguit detectar-los. El seu entrenador ha explicat que amb les proves fetes fins ara estan contents ‘en un 95%’.

Un entrenament d'en Rock (rockandroll.cat)

En les últimes setmanes en Rock ha sortit a l’exterior i ha aconseguit trobar les restes de nius de vespa asiàtica sense problemes. El seu entrenador, Marc Masdeu, ha explicat que la previsió és que a partir del mes de març o a l’abril ja comenci a actuar. Segons ell, la decisió de començar a la primavera es deu a que és l’etapa més complicada per a fer-ho. A més, ara tots els nius de vespa asiàtica que es trobessin estarien buits i, per tant, de poc serviria per frenar la seva expansió.

En Rock seria un dels gossos que estarien disponibles, però hi ha 2 centres més, a Valladolid i a Jaén, que permetrien tenir a tot l’Estat una desena d’animals per buscar ruscs a aquesta espècia invasora. Per a Masdeu, han de ser apicultors, agricultors i administracions públiques els que haurien de contractar els seu serveis. Masdeu ha explicat que la seguretat en aquest procés ha de ser total perquè un sol error podria ser un risc. Si les abelles es tornen agressives al sentir-se amenaçades, el gos podria fugir però els humans que l’acompanyessin no hi serien a temps.

Algunes de les proves que ha fet el border collie del centre d’Olot s’han fet a la mateixa Garrotxa, com per exemple a la Vall d’en Bas, lloc on es va trobar el primer niu de vespa asiàtica. El principal avantatge dels gossos és que, al buscar el niu per l’olfacte s’estalvien el problema que hi havia fins ara pels agents forestals que s’havien de refiar de la vista, un sentit que a vegades no serveix de res quan és a 8 metres d’alçada i camuflat entre fulles.

Comparteix a: 

També et pot interessar

El programa d'eficiència energètica GarrotxaDomus permet una reducció de 250 tones de diòxid de carboni anuals

Per a aquest 2023, s'espera que l'arribada dels ajuts procedents dels Next Generation doni un nou impuls al GarrotxaDomus.

La Garrotxa tanca l’any amb un descens de l’atur del 0’3% i se situa al 6’66

Les dades continuen demostrant que el nombre d’aturats és molt baix i que continua havent-hi un atur estructural difícil d’aturar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum