En directe
Tercer Temps
amb David Planella

Creixen en 100 els àpats servits al menjador del Consorci d'Acció Social

Atén de manera estable a un grup d’una quarantena de persones que hi van amb diferent regularitat, tot plegat tira endavant gràcies a un grup de voluntàries
| 15 de març de 2017
Creixen en 100 els àpats servits al menjador del Consorci d'Acció Social

Unes 25 persones fan servir diàriament el menjador social del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Ubicat al barri de Sant Miquel d’Olot, atén de manera estable a un grup d’una quarantena de persones que hi van amb diferent regularitat. Tot plegat tira endavant gràcies a un grup de voluntàries que volen trencar l’estigma d’aquest equipament.

Al menjador social el menjar és important perquè moltes persones que hi venen derivades pels serveis socials ho fan després de descuidar l’alimentació. El menjar porqueria és més barat que el saludable i algun d’ells tenien problemes d’obesitat, diabetis o colesterol. Però aquest espai vol anar més enllà i oferir un ambient confortable entorn als àpats. La treballadora familiar del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Laura Corbet, ha explicat al ‘Via de Servei’ de Ràdio Olot que el pas pel menjador implica poder conèixer el fons de les diferents situacions personals.

Col·laborar és tota una experiència

El menjador funciona amb els àpats i el servei que ofereixen divuit voluntàries de l’entitat Mans per a l’Acció Solidària. Hi van entrar per diferents motius però les que es queden acaben endinsant-se amb una relació on no volen que hi hagi diferències entre els que mengen i els que serveixen el plat. Per una de les voluntàries, Carme Senpau, col·laborar és "una experiència de vida".

 

Encara un estigma

Tot i això, sí que admeten que la porta del menjador social encara és un estigma per a la societat i fins i tot per a persones que els serveis socials els ofereixen anar-hi perquè ho necessiten i no volen. Una altra voluntària, la Maria Carme Sunyer, ha explicat que va començar a fer aquesta tasca quan es va quedar a l’atur i que ara hi segueix anant perquè està satisfeta amb l’experiència i se sent útil. Una altra de les voluntàries és Quima Casas. Ella convida a la gent a anar-hi perquè “s’ha de sortir de la zona de confort” i més si serveix per fer la vida millor a la gent.

 

El menjador social en xifres

El 2016 al Menjador Social s’han atès a 39 usuaris i s’han servit 4.300 àpats. El perfil és el d’un home de nacionalitat espanyola i que té entre 35 i 64 anys. Aquets any han estat 18 les voluntàries que s’hi ha incorporat a través de l’entitat ‘MANS per l’acció solidària’ i incorpora tres nous serveis com espais d’oci obert, acompanyaments individuals, donació de roba i l’obertura de les instal·lacions per a fer activitats obertes al barri. A banda, també hi ha serveis de dutxa que l’any passat han fet servir 17 persones, 13 homes i 4 dones que impliquen un total de 303 bugades i 329 dutxes.


Recupera 'En Acció' dedicat al menjador social


 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant


Volum