En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Coneixe's per transformar-se, el repte del barri de Sant Miquel d’Olot

Després d'un any i mig, el barri tornarà a tenir associació de veïns, el primer pas per transformar-se
| 2 de març de 2018
Coneixe's per transformar-se, el repte del barri de Sant Miquel d’Olot

Sant Miquel tornarà a tenir una associació de veïns. Ho farà un any i mig després amb la intenció de cosir el barri i implicar novament als ciutadans. Fins ara, el Consell de Barri ha estat l’espai de trobada on s’han materialitzat accions del PIAM. Amb el ressorgiment de l’associació es vol renovar la imatge de la zona i per això també exigeixen que l’Ajuntament hi instal·li nous equipaments com la segona biblioteca. 

Imatge aèria del barri olotí


El juny de l’any 2016 el barri de Sant Miquel es va quedar sense Associació de Veïns. L’obertura d’un nou centre de culte musulmà va provocar la dimissió de tota la junta en bloc. En el comunicat que va fer públic l’entitat asseguraven no plegaven per una qüestió de convivència sinó perquè no se sentien escoltats per l’Ajuntament. Segons l’antiga Associació, l’obertura del centre musulmà estigmatitzava encara més el barri. Un any i mig després, membres de la gestora que ha portat fins ara l’associació impulsaran de nou l’entitat veïnal a partir de l’abril. Segons un dels impulsors, Juan Correa, la nova Associació ha de permetre treure la gent de casa: "És una eina molt important. L'Associació ha de ser la impulsora de moltes polítiques. Hi ha un treball molt llarg".

El Consell de Barri, l'únic òrgan actiu fins ara

Fins ara, l’únic espai de trobada entre veïns ha estat el Consell de Barri impulsat des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i on s’hi han discutit les accions de millora del PIAM. Un dels tècnics del Consorci, Jordi López, remarca que s’ha detectat la falta d’inclusió de la població immigrant del barri, però també de les associacions locals: "La població immigrant no se sent inclosa i és la gran feina que hem de fer. Parlem molt d'ells, però m'agradaria molt que col·laboressin els Escoltes, la Penya del Barça, l'Atlètic Club. On són els joves? I les altres entitats? La participació ha de ser de tots".

Des del Consorci s’estan portant a terme polítiques de proximitat que permetin posar en contacte els veïns i a partir d’aquí impulsar accions. "Hi ha edificis que tenen conflictes i els hi preguntes si estan bé on viuen i et responen que sí. Hem de treballar més el coneixement dels uns amb els altres. Hem de parlar i ens hem de conèixer. Quan ens coneixem fem coses increïbles", explica López.

El gran tabú: Sant Miquel, barri d'immigració

Un dels problemes que arrossega el barri és la imatge de la zona. Segons un dels futurs membres de la nova Associació i veí del barri, Manuel Álvarez, calen més polítiques per integrar els veïns i portar serveis de ciutat al barri: "S'intenta crear un geto i això no és bo. S'ha d'aconseguir que la gent s'integri amb nous serveis al barri perquè s'obri a la resta d'Olot".

Un dels serveis que reclamen des del barri és la segona biblioteca de la ciutat. Segons, Correa es tracta d’un equipament ideal per obrir la zona a tot Olot: "A mi no em marxa del cap, per mi seria una gran il·lusió que la segona biblioteca es fes a Sant Miquel. Això donaria una altra perspectiva: que Sant Miquel sigui una part d'Olot, no un barri"

"Que Sant Miquel passi de ser decadent a emergent"

Segons els veïns, si Sant Miquel tingués més serveis de ciutat podria millorar la seva convivència i cosir complicitats. L’Àngel Busoms, és un veí que viu al barri des de fa 25 anys i que entrarà a formar part de la nova Associació. Segons ell, Sant Miquel ha de passar a ser un barri emergent: "A tots ens uneix el desig: que Sant Miquel passi de ser un barri decadent a un barri emergent. Si tots tenim bona voluntat, podem anar estructurant accions perquè es produeixi una transformació per fer atractiu el barri".

Després de dos anys del Pla d’Acció de Millora del Barri, Sant Miquel vol seguir transformant-se i créixer. Segons els seus veïns, el primer pas és començar-se a conèixer.

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum