En directe
5 Minuts +
amb Joel Tallant i Aniol Puigvert

Com serà per dins l'Espai Cràter d'Olot?

Descobreix el contingut del futur centre d'interpretació dels volcans
| 8 de gener de 2020
Com serà per dins l'Espai Cràter d'Olot?

Dels 4’2 milions d’euros que costarà l’Espai Cràter, un 20% anirà destinat a l’espai museogràfic. Ràdio Olot ha tingut accés al projecte executiu de l’obra on apareixen les primeres imatges de com serà l’interior del futur museu dels volcans. Hi haurà vuit àmbits on s’explicarà des de la formació de la terra fins al moviment de Salvem els Volcans. L’Espai Cràter estarà dotat amb càmeres de reconeixement facial i espais de realitat virtual. 

Imatge de l'interior de l'Espai Cràter 


Són alguns dels elements multimèdia que tindrà el nou museu dels volcans d’Olot. Abans que es comenci a construir, Ràdio Olot ha tingut accés al projecte constructiu de l’Espai Cràter redactat per l’estudi Baena Casamor i també a les primeres imatges del seu interior. La superfície museogràfica ocuparà 560 metres quadrats, dels 1.062 metres totals de superfície útil que tindrà l’edifici. Hi haurà vuit àmbits diferents amb panells, pantalles, maquetes, projeccions i tota mena de botons que permetran una interacció total amb el visitant.

 

Primer àmbit: La Terra

El públic entrarà a la zona expositiva de l’Espai Cràter a través d’una sala fosca on es projectarà un petit documental de benvinguda. Un cop s’acabin les imatges apareixerà un riu de lava virtual que guiarà els visitants cap a l’espai museogràfic. La paret on s’estava reproduint el documental es dividirà en dos i serà la porta d’entrada al museu.

La porta d'entrada a l'espai museogràfic serà una paret que s'obrirà 

 


El primer espai d’informació explicarà com està format el planeta Terra, les plaques tectòniques i el comportament del magma.

El primer mòdul de l'Espai Cràter 


Segon àmbit: Els volcans – La nostra essència

Aquest segon apartat estarà més centrat en l’explicació de l’activitat volcànica. Aquí el visitant podrà elaborar un volcà personalitzat combinant a través d’uns joysticks els diferents elements que formen una erupció.

Imatge del segon mòdul on el visitant podrà formar el seu propi volcà utilitzant uns comandaments 


Tercer àmbit: Materials volcànics – les formes de la lava

En aquest espai hi haurà un talús de pedra volcànica pròpia de l’interior del volcà Puig del Roser, on s’ubicarà l’edifici soterrat de l’Espai Cràter. En aquest apartat s’explicaran les característiques de les roques volcàniques.

Una de les parets de l'espai expositiu serà un talús de roca volcànica del mateix volcà Puig del Roser


Quart àmbit: Vigilància i seguretat – fes de vulcanòleg

Aquí el visitant podrà descobrir la tasca dels vulcanòlegs a través dels instruments que es fan servir per mesurar i controlar l’activitat volcànica. Hi haurà pantalles amb registres sísmics històrics i en viu.

L'espai dedicat als vulcanòlegs 


Cinquè àmbit: La Garrotxa – d’on venim

S’explica la història geològica de la comarca, com es va formar la zona volcànica de la Garrotxa i la seva evolució fins a l’actualitat. En aquest sector s’instal·larà una maqueta de grans dimensions del camp volcànic garrotxí.

La maqueta serà una projecció amb videomapping 


Sisè àmbit: La Garrotxa – protecció del territori

S’explica la història del moviment ciutadà Salvem els Volcans a través de fotografies i vídeos, els objectius i dades del Parc Natural i també la biodiversitat de la comarca. A través d’unes ulleres de realitat virtual, el visitant pot traslladar-se als diferents paisatges de la comarca.

L'espai dedicat a 'Salvem els Volcans'


Setè àmbit: La Garrotxa – relació amb l’entorn

Es descriu l’impacte de les activitats humanes en l’entorn, tant l’impacte negatiu com el positiu.

L'espai dedicat a l'impacte amb l'entorn 


Vuitè àmbit: Viu una erupció

En l’últim espai de la zona expositiva de l’Espai Cràter, el visitant podrà viure en primera persona una erupció. A través d’una pantalla gegant a la sortida del museu, el públic podrà viatjar per totes les fases que experimenta el magma abans i després de sortir a la superfície.

A través d'aquesta pantalla es vol generar la sensació de viure una erupció


Gairebé tots els continguts de l’Espai Cràter seran digitals. El text imprès tindrà poca presència i els elements multimèdia prendran protagonisme. De fet, hi haurà càmeres de reconeixement facial que personalitzaran la informació i l’idioma en les diferents pantalles dels espais expositius quan el visitant s’hi acosti. Videomappings, detectors de moviment i tot tipus d’interruptors seran altres elements que convertiran l’experiència expositiva en un viatge interactiu. En total, el projecte museogràfic del futur centre dels volcans costarà poc més d’un milió d’euros (tenint en compte l’IVA i el benefici industrial).

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú tanca el 2022 amb un superàvit de 500.000 euros

Per tercer any consecutiu, el consistori ha congelat les taxes d’escombraries i de l’aigua

Jordi Cargol optarà al seu tercer mandat al capdavant de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca

Cargol explica que aquest projecte no es pot acabar aquí i que encara té coses per fer al poble

Estàs escoltant


Volum