En directe
Cocktail Class
amb Ràdio Olot

A la Garrotxa hi ha una mitjana de 9 senglars per quilòmetre quadrat gràcies a la pressió dels caçadors

Acció Climàtica assegura que la població continua a la baixa seguint la tendència iniciada el 2017
Joel Tallant | 19 de juliol de 2022
A la Garrotxa hi ha una mitjana de 9 senglars per quilòmetre quadrat gràcies a la pressió dels caçadors

Foto: Alex Salguera (Acció Climàtica)


Ho diu el primer cens elaborat per Acció Climàtica, amb la col·laboració de pagesos, caçadors i agents rurals. Aquest estiu s’està fent el segon estudi que ha de determinar quina és la situació de l’espècie a casa nostra i veure quines mesures cal prendre per controlar-ne la població.

El segon cens ha començat a elaborar-se al Pla de les Gavarres i a Rocacorba. Es fa de nit i compta amb el suport de tecnologies com els drons que permeten detectar-ne el moviment i el seu comportament. Però la font més fiable per aportar dades són les batudes dels caçadors. L’any passat se’n van fer 46 de mitjana al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en les quals hi van participar 26 caçadors per batuda i es van aconseguir capturar una mitjana de 4 exemplars per sortida i quilòmetre quadrat. Les dades posen de manifest que a la Garrotxa, la presència de senglars continua a la baixa des de l’any 2016, quan hi va haver el pic més alt de població. La directora dels serveis territorials d’acció climàtica a les comarques gironines, Elisabet Sánchez, ha explicat a Ràdio Olot que la pressió dels caçadors i l’orografia de la Garrotxa contribueixen a la disminució de senglars.

Els experts consultats expliquen a Ràdio Olot que el senglar és una espècie molt difícil de controlar perquè és molt salvatge i té una gran capacitat per camuflar-se. En podem trobar des de primera línia de mar fins als 2.000 metres d’alçada i s’alimenta pràcticament de tot. D’aquí que se’ls hagi vist rondant els contenidors de zones urbanes en més d’una ocasió des del confinament.

Si bé a la Garrotxa no ens hem de preocupar per la superpoblació de senglars, si que ho han de fer en altres zones de les comarques gironines més afectades com a Rocacorba o el Baix Empordà

El cens per determinar la quantitat de senglars que hi ha es farà tot l’estiu durant la nit. Serà la segona part de l’estudi iniciat l’any passat i permetrà veure l’evolució de l’espècie a les comarques gironines. L’any passat a Catalunya es van caçar 15400 senglars en 5260 batudes.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant


Volum