En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

25 anys salvant espècies d'arbres fruiters pròpies de la Garrotxa

N'hi ha fins a una quarantena de pomes i ara creix l'interès per replantar-los a casa dels privats
| 20 de març de 2017
25 anys salvant espècies d'arbres fruiters pròpies de la Garrotxa

Amb el pas dels anys cada vegada era més difícil trobar aquests tipus d’arbres fruiters. Per això, des del centre de Can Jordà al Parc Natural de la Zona Volcànica es treballa per conservar aquestes varietats de poma i per tornar a donar un ús a aquestes fruites amb la finalitat de conservar les espècies. 


En el passat, els pagesos plantaven arbres fruiters al costat de les cases per abastir les seves necessitats alimentàries. Amb el pas dels anys els costums van anar canviant i ja no era necessari fer-ho. Com a conseqüència d’aquest canvi, la Garrotxa va anar perdent espècies de fruites que eren tradicionals a la comarca. Des de l’any 1992, al Centre de Conservació de Plantes Cultivades de Can Jordà sota la gestió del Parc Natural es treballa per conservar aquestes varietats de fruites tradicionals de la comarca, on hi destaca la poma per ser la que té més varietats. El principal objectiu que tenen des de Can Jordà és plantar aquests arbres i conservar el material genètic de la fruita. Cal destacar que quan parlem de varietats de poma de la Garrotxa, són totes aquelles que s’havien plantat tradicionalment a la comarca i tenen un nom i una característica determinada. Manyaga, morro de vedell, poma del siri, poma de cor glaçat i reineta... i així fins arribar a entorn a una quarantena. Ho ha explicat Emili Bassols, tècnic del Parc Natural.

 

Replantades

Un dels fets que més dificulta avui dia la conservació d’aquestes pomes és la pèrdua de persones que coneixen a fons aquest tipus de plantes. Bassols explica que la manera de conservar aquestes espècies es que els ciutadans les plantin perquè no acabin desapareixent.

 

Producció ecològica i col·laboracions

Les varietats de poma que tenen plantades a Can Jordà es cuiden seguint pràctiques ecològiques i estan donats d’alta en el Consell Català de Producció Agrària Ecològica. Tot i que aquestes pomes que s’obtenen no tenen una finalitat comercial, sí que es poden trobar al mes de la collita, l’octubre, a alguns mercats com el d’Olot o Besalú. A més, hi ha determinades fundacions i empreses locals que s’interessen en utilitzar aquestes varietats per fer melmelades i altres productes. Per exemple, Bassols destaca proves que estan fent amb el Celler de Can Roca.

A banda de pomes, a Can Jordà també tenen arbres de peres, prunes, albercocs i cireres distribuïdes en un total de 4 hectàrees.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum