En directe
L'Informatiu
amb Roger Isern

101 hectàrees en 35 anys: La Garrotxa és la segona comarca de Catalunya amb menys incendis

Des que es tenen dades, a la comarca s’han cremat poc més de 100 hectàrees, una xifra que només supera el Pla d’Urgell
Pau Masó | 2 de novembre de 2021
101 hectàrees en 35 anys: La Garrotxa és la segona comarca de Catalunya amb menys incendis

Imatge d'arxiu dels Bombers actuant en un incendi (Bombers)


En els últims 35 anys, la Garrotxa no ha viscut cap gran incendi forestal. Els més importants han estat a la zona de Monars (a Montagut) l’any 2000 –el foc va cremar 18 hectàrees- i a Sant Privat d’en Bas l’any 1990, on es van cremar 13 hectàrees. Tots dos focs van ser de petit calibre comparat amb els grans incendis que s’han viscut a Catalunya i és que la Garrotxa, històricament s’ha caracteritzat per ser una comarca amb pocs incendis forestals. Tot i això, el cap del Parc de Bombers d’Olot, Francesc Borrell, diu a Ràdio Olot que amb el canvi climàtic això pot canviar.

Segons dades dels Bombers, des del 1986 fins ara a la comarca hi ha hagut 215 incendis que en total han cremat 101 hectàrees. Això ha situat la Garrotxa com la segona comarca de Catalunya amb menys hectàrees cremades, només superada pel Pla d’Urgell, on només s’ha cremat una hectàrea en els últims 35 anys. Borrell explica que tot i les bones dades, no es deixa de treballar per la prevenció.

Imatge d'arxiu (Ràdio Olot)

El 1998, l'any amb més foc

L’any amb més incendis a la Garrotxa va ser el 1998. Se’n van registrar 17. Des de llavors no s’ha tornat a aquesta xifra, però ens hi hem acostat: el 2007 n’hi va haver 14 i el 2017, 12. Segons el Pla d’Incendis de la Garrotxa, la majoria de focs es produeixen per negligències com poden ser cremes agrícoles o treballs forestals, ja que principalment els incendis registrats s’han iniciat a prop de masos habitats. Els municipis on s’hi concentren més incendis són Olot, Vall d’en Bas i Montagut i Oix. De fet, Borrell assenyala que l’Alta Garrotxa és una de les zones amb més risc.

Segons les dades històriques d’incendis a la Garrotxa, els mesos amb més focs són el febrer i març, per sobre dels mesos d’estiu. Segons el Pla d’Incendis, que la comarca no hagi patit grans focs fins ara, també es deu a la baixa inflamabilitat de la vegetació i a la climatologia favorable amb forces dies de pluja.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú incentivarà als ciutadans que facin una bona gestió de les seves deixalles

L’Ajuntament vol que totes aquelles persones que gestionen i separin bé els seus residus, pràcticament no hagin de pagar la taxa

El centre de reproducció del cranc de riu autòcton d’Olot serveix per salvaguardar l’espècie

Ho asseguren els tècnics que hi treballen i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Estàs escoltant
L'Informatiu


Volum