En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Quarta campanya electoral en 13 mesos

Els partits esperen que els electors desfacin l'empat que va fer impossible l'acord
| 10 de juny de 2016
Quarta campanya electoral en 13 mesos

Comença la quarta campanya electoral en poc més d’un any. Des d’avui i durant quinze dies els partits intentaran convèncer als ciutadans que desencallin la situació política espanyola després de no fer possible arribar a un pacte. A Catalunya, les forces independentistes miren de sobresortir en aquest panorama. Jordi Xuclà continua sent l’olotí més ben posicionat per repetir com a diputat.

Firal en campanya 2 (Jordi Altesa)

El Firal s'ha despertat encartellat (Jordi Altesa) 

La política espanyola busca la sortida del laberint i demanen als electors que hi posin llum tornant a votar. El principal canvi del tauler és la unió de dues forces d’esquerra, Podemos i Izquierda Unida que s’ajunten sota el paraigua d’Unidos Podemos. Que aquest grup pugui passar al PSOE és ara una de les possibilitats que hi ha a sobre de la taula. Al desembre, Izquierda Unida va tenir més de 900.000 vots però només dos diputats. Ara, si aquests vots se sumen als més de 3 milions de Podemos, la força de les coalicions podria traduir-se amb més representants. L’últim estudi del CIS donava al partit de Pablo Iglesias entre 88 i 92 diputats, mentre que el PSOE en tindria entre 78 i 80.

El PP tornaria a guanyar

Tot i això, qui surt com a inamovible del primer lloc és el Partit Popular de Mariano Rajoy que tornaria a guanyar amb el vot de pràcticament 1 de cada 3 espanyols. En aquesta campanya, Rajoy es deixarà veure a més programes d’entreteniment com El Homiguero d’Antena 3 o en programes amb nens de Telecinco.

El candidat a president se la juga

La legislatura fallida ha tingut un candidat a president del govern, Pedro Sánchez. El socialista va aconseguir un acord insuficient amb Ciutadans per a sortir investit. Ara caldrà veure si manté el PSOE com a primer partit d’esquerres o aquest lloc li pren Unidos Podemos. Saber si els socialistes poden donar aire a la coneguda com a Gran Coalició serà una de les preguntes recurrents tot i que Sánchez ho deixa clar a la mínima.

Ciutadans busca el seu lloc 

Qui podria tenir una baixada també és Ciutadans quedant-se per sota dels 40 diputats. El perfil del partit taronja juga a treure vots de sectors urbans i joves al PP però també a Podemos on, malgrat les diferències ideològiques, es disputen aquells que volen apostar per la “nova política”. Per això, la majoria dels atacs d’Albert Rivera van cap a Pablo Iglesias.

Iglesias pressiona el PSOE

De moment, qui no s’ha creuat foc creuat són PSOE i Ciutadans, que van arribar a un acord de govern que ja han donat per acabat. Pablo Iglesias es torna a posar al capdavant de les llistes de Podem, Izquierda Unida i totes les conegudes com a confluències, un “magma” de propostes polítiques que s’ajunten amb un discurs cada cop menys radical i moderat en propostes econòmiques i socials. Buscar un acord d’esquerres amb el PSOE és un dels seus objectiu i per això pressiona.

Firal en campanya (Jordi Altesa)

ERC vol passar a Podemos

A Catalunya, els partits independentistes intenten sobresortir en una campanya on s’espera que es desfaci l’empat per conèixer quin bloc pot pactar. El cap de llista d’Esquerra Republicana serà de nou Gabriel Rufián que espera poder desbancar a En Comú Podem com a força més votada, tot i que el CIS ho veu complicat.

CDC, en plena refundació 

Les eleccions tornen a agafar a Convergència Democràtica en un moment convuls. El partit està en ple procés de refundació i recupera la seva marca de tota la vida i deixa enrere el nom de Democràcia i Llibertat. El seu cap de llista tornarà a ser el mateix, l’osonenc Francesc Homs. Un Homs que ha endurit el seu discurs contra la CUP les darreres setmanes a l’espera d’atreure vot de càstig per l’esmena a la totalitat contra els pressupostos i l’actitud cupaire davant el Procés.

Resultats Girona

A Girona, Convergència espera revalidar els dos diputats i tornar a ser la força més votada amb un 25,03%. Esquerra li trepitja els telons amb dos representants també i un 23,44%. A més distancia es van quedar En Comú Podem amb un 16,26% i el PSC amb un 12,66%. Ni Ciutadans ni el PP van treure representació.

Resultats Garrotxa

A la Garrotxa, la llista convergent de Jordi Xuclà va guanyar a tots els municipis menys a Riudaura, Mieres, Argelaguer, Maià i Castellfollit on es va imposar Esquerra. A Sales, Esquerra va empatar amb En Comú Podem.

Comparteix a: 

També et pot interessar

L’Ajuntament de Besalú tanca el 2022 amb un superàvit de 500.000 euros

Per tercer any consecutiu, el consistori ha congelat les taxes d’escombraries i de l’aigua

Jordi Cargol optarà al seu tercer mandat al capdavant de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca

Cargol explica que aquest projecte no es pot acabar aquí i que encara té coses per fer al poble

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum