En directe
Tercer Temps
amb David Planella

L'Alta Garrotxa s'omple d'arbres pudents

Aquesta espècie invasora, també coneguda com a ailant, creix molt ràpid i posa en perill a tota la biodiversitat
| 7 de desembre de 2015
L'Alta Garrotxa s'omple d'arbres pudents

L'Alta Garrotxa treballa per acabar amb els denominats "arbres pudents". Aquesta espècie invasora, també coneguda com a ailant, creix molt ràpid i pot posar en risc la fauna autòctona i tota la biodiversitat. Com que els recursos no permeten arribar a tot arreu, el Consorci de l'Alta Garrotxa ha començat pels llocs on n'hi ha més densitat.

Ailant

Ailant

Les actuacions s'estan fent en dues fases: la primera es va fer el passat mes de juliol quan es va aplicar un tractament químic per aniquilar cada arbre. Ara, un cop morts, comença la segona que suposa recollir les restes vegetals. Les actuacions es fan a  llocs concrets on hi ha una gran quantitat d'espècies com una finca de 16.000 metres quadrats a la zona d'Oix. Des del Consorci de l'Alta Garrotxa, Francesc Canalias, ha explicat que "la lluita contra l'ailant és una més per tal de preservar, tal i com són, grans espais naturals que fan de pulmó de la biodiversitat".

La previsió és que en aquesta zona de l'Alta Garrotxa, on s'ha actuat, només s'hi hagin de fer actuacions de manteniment perquè l'arbre no es torni a reproduir. El projecte tira endavant gràcies a les aportacions de la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa. Canalias ha explicat que esperen que "un cop la situació del Consorci es normalitzi, es puguin mantenir les actuacions actuals i fer-ne de noves per a preservar les espècies autòctones".

Per tal de mantenir intacte un pulmó com l'Alta Garrotxa, es fan també diferents actuacions a les teixedes o el manteniment dels espais oberts que s'havien anat perdent quan els paratges es van despoblar. De les 61 espècies exòtiques que hi ha a Catalunya i que suposen una amenaça, l'ailant ocupa el primer lloc seguit de l'"herba de la Pampa".

 

 

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant


Volum