En directe
55 Minuts +
amb Pere Farjas

Només 3 dels 45 volcans de la Garrotxa es coneixen al detall

Els geòlegs assenyalen que cal aprofundir més enllà de la imatge global per oferir un turisme de més qualitat.
| 2 de novembre de 2015
Només 3 dels 45 volcans de la Garrotxa es coneixen al detall

Només 3 dels 45 volcans de la Garrotxa estan estudiats al detall. De la zona volcànica se’n té una anàlisi global però hi ha moltes llacunes dels detalls en temes sobre com i quan van produir-se les diferents erupcions. Saber-ho tot és una qüestió de diners, però els geòlegs asseguren que un millor coneixement és també sinònim de turisme de més qualitat. 

Volcà Santa Margarida

El Santa Margarida és un dels més coneguts. 

Dels tres volcans més coneguts: el Montsacopa, el Croscat i el Santa Margarida se’n té ja un estudi i anàlisi complerta, però d’altres com els de Puig de Mar, del Pujalós o del Traiter són un enigma des del punt de vista geològic. Aquests tres són només un exemple de que hi ha molt per conèixer. Això tindria beneficis per exemple en el turisme i la qualitat de la visita, però tot plegat depèn dels recursos disponibles.

L'últim gran estudi, al Montsacopa

L’últim gran estudi ha estat dedicat al volcà Montsacopa d’Olot del qual se n’ha descobert un segon cràter, ubicat a la vessant sud. Els estudis fets fins ara conclouen per exemple que les explosions a la Garrotxa van ser semblants a les d’un volcà islandès ara fa cinc anys. A mesura que es vagin fent estudis no es descarta que es vagin descobrint encara més sorpreses. Per exemple, les erupcions del volcà Montsacopa van ser fa entre 20.000 i 130.000 anys. A les grederes es veu que hi ha dues tonalitats de colors: les més vermelloses són les d’aquest cràter descobert ara però les de tons més negres són fruït de la gran explosió.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant


Volum