En directe
Cocktail Class
amb Ràdio Olot

Arriba a la Garrotxa i el Ripollès un pla de detecció precoç del càncer de colon

El programa de detecció precoç del càncer de còlon, el segon més mortífer a Catalunya, arribarà l’any que ve a la Garrotxa
| 18 de desembre de 2014
Arriba a la Garrotxa i el Ripollès un pla de detecció precoç del càncer de colon

El programa de detecció precoç del càncer de còlon, el segon més mortífer a Catalunya, arribarà l’any que ve a la Garrotxa, el Ripollès i Osona. Més de 50.000 persones es podran fer aquestes proves en aquestes comarques que fins ara ja tenien servei comú de digestologia. El programa és possible perquè un 40% dels fons vindran d’aportacions populars.

La presentació del programa (Jordi Altesa)

La mortalitat tan elevada d’aquest càncer es deu sobretot a que els seus símptomes no es noten fins que ja està en una fase molt avançada i per tant la possibilitat d’èxit es redueix. Per això, aquest programa permet fer proves voluntàries a la població de més risc, la que té entre 50 i 69 anys. El programa que ja funciona a llocs com l’Alt Empordà, l’any que ve es posarà en marxa a aquestes tres comarques perquè ja comparteixen el servei de digestologia, tal i com ha explicat el director dels serveis territorials de salut a Girona, Josep Trias.

Tot i que aquest programa està en la cartera dels serveis del Ministeri de Sanitat, un 42% dels diners d’aquest programa venen d’aportacions populars. Una situació que ha denunciat el gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, Oriol Morera. Morera ha ressaltat que aquesta pràctica és habitual del Ministerio de Sanidad que incrementa els serveis possibles però en canvi no augmenta les transferències de diners per a pagar-ho.

Per fer front a aquests diners suplementaris, s’han unit els Rottary Club de les tres comarques que s’han proposat recollir els 226.000€ d’aportació a través de campanyes populars. El coordinadors dels clubs, Joan Parareda, ha explicat que es van decidir a actuar quan van veure que el projecte estava paralitzat per falta de recursos.

Les persones que estan en aquesta franja d’edat rebran una carta que els demanarà si volen participar en el programa i els enviarà a la farmàcia on podran recollir un recipient per guardar la mostra de la femta. Fins ara han trobat que entorn a un 6% dels casos acaben sent positius i alguns d’aquests acaben sent càncer. En el cas de la Garrotxa, el 2015 es començarà a desplegar el programa a les àrees bàsiques de salut de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas on hi ha 3.000 persones de població diana. Al Ripollès serà a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses on es posarà en marxa amb més de 4.000 persones en aquesta franja d’edat. El lloc on més persones hi participaran és Osona on s’implantarà ja des de l’inici a les àrees de Vic Nord i Vic Sud, amb més de 10.000 persones. La resta de poblacions s’hi ha d’anar incoporant gradualment.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Primer habitatge cooperatiu de la Garrotxa

És el Turrós, a Argelaguer, i ja hi viuen nou persones adultes i un nadó

Setmana de donació de sang a Olot

Des d’aquest dilluns fins diumenge a la tarda, el Banc de Sang i Teixits organitza una campanya de donació especialment necessària

Estàs escoltant


Volum