En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

A l'atur amb 40 anys

2 de cada 3 aturats a la Garrotxa té més de 40 anys. Una xifra que es deu a la forta presència de dones al mercat laboral, entre altres factors. 
| 22 de gener de 2014
A l'atur amb 40 anys

2 de cada 3 aturats a la Garrotxa té més de 40 anys. Des que va començar la crisi no ha parat de créixer any rere any el nombre d’aturats en aquesta franja d’edat. La piràmide poblacional i la forta presència de dones al mercat laboral són algunes de les explicacions d’aquesta situació. Els experts criden a formar-se i a no llençar la tovallola.

JORDI ALTESA | La crisi ha agreujat el problema que tenen els majors de 40 anys de la Garrotxa per a trobar feina. Si el 2008 el nombre d’aturats era de 1.342 persones i suposava un 51,5% dels aturats, el 2013 es va arribar als 2.143, el que suposava un 62,5% del total. Aquest creixement ha estat constant i no ha donat treva cap any. Una situació garrotxina que contrasta amb el gran problema del país que és l’atur juvenil. Aquesta situació es pot deure a una piràmide poblacional més envellida que a la resta i a que la dona va entrar al mercat laboral amb més força abans que a la resta del país. Per sectors, el dels serveis és el que ha destruït més ocupació amb quasi 1 de cada 2 nous aturats, seguits de la indústria i de la construcció. La majoria tenen estudis primaris fets: un 62%. Davant d’aquesta situació l’any passat es va crear l’Associació de Desocupats Actiu de la Garrotxa, ADAG-40, que ja compta amb més de 110 inscrits. El principal enemic, a banda de les poques ofertes de feina, és el baix estat anímic que deixa a molts dels desocupats la situació. Les càrregues familiars i les retallades ho compliquen tot molt més.

El punt de referència principal pels que busquen feina a Olot és el Mas les Mates. El 2013 van atendre a 700 persones noves, d’aquests un 34% eren majors de 40 anys, majoritàriament homes d’origen espanyol. Des d’aquest servei de l’Ajuntament d’Olot, la tècnica que s’encarrega dels majors de 40 anys, Esther Vila, destaca que han de fer “pedagogia perquè les empreses contractin a gent d’aquesta franja".

Una altra de les portes a trucar és la de l’Escola d’Adults d’Olot, que també ha notat per una banda el nombre de persones sense feina que volen formar-se més o aquells que tenen feina però veuen la importància de reciclar. La directora del centre, Núria Noguera, ha explicat que "hem notat l’increment d’alumnes i ara ja en són 600" i demana "a la gent que fa temps que no estudia que perdi la por".

Tots ells han participat al programa Via Oral de Ràdio Olot, que ha entrat a fons amb el tema dels desocupats majors de 40 anys. Per donar assessorament i idees a les persones que no tenen feina un dels convidats ha estat José Medina, considerat com un dels millors caçatalents d’Espanya. Medina ha explicat que només un 30% de la gent troba feina a traves de les ofertes existents i considera que el món és més dels espavilats que dels intel·ligents.

Tenen una segona oportunitat per escoltar el Via Oral aquest diumenge a dos quarts d’una del migdia o sempre que ho vulguin al podcast del web de Ràdio Olot. 

Extra: Escolta la intervenció de José Medina al Via Oral.

Comparteix a: 

També et pot interessar

Gairebé tots els desperfectes provocats pels temporals dels últims anys a la Garrotxa estan solucionats

Ho ha explicat el president del Consell Comarcal, Santi Reixach en declaracions a Ràdio Olot i a Olot Televisió

Aquests dies es pot veure a Riudaura un pessebre fet de ganxet

L'han elaborat diverses dones del poble que formen el Grup de la Mitja Tarda

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum