En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Perforant incerteses

La plataforma antifracking de Riudaura tem que les prospeccions de gas puguin començar en qualsevol moment i alerten de dany a l'entorn.
| 15 de gener de 2013
Perforant incerteses

La plataforma antifracking de Riudaura tem que les prospeccions de gas utilitzant aquest mètode puguin començar en qualsevol moment. Diuen que aquest en altres casos l’empresa ja ha actuat més enllà del que diu els permisos ja que no temen a les possibles sancions. També alerten de que la investigació pot ser més perjudicial pel medi que la pròpia extracció.

JORDI ALTESA | Riudaura encapçala el moviment contra aquest mètode d’extracció de gas del subsòl que és el fracking i que ha activat les senyals d’alarma al territori i ja han creat una plataforma per organitzar-se. Tot plegat però envoltat d’incertesa ja que asseguren que l’empresa no parla clar. Una de les pors és que les obres d’extracció comencin en qualsevol moment. Tot i que legalment no podrien, l’empresa sembla que prefereix tirar pel dret ja que la sanció no l’espanta. Segons ha  explicat un membre de la plataforma, Marc Muntanya, el Seprona de la Guàrdia Civil ja els ha alertat que l’empresa acostuma a actuar d’aquesta manera.

El temor de l’inici de la perforació en qualsevol moment els ve de que els informes fets els anys 60 i 80 buscant aquest recursos al subsòl serien vàlids i per tant no necessiten confirmar-ho. En principi el permís que tenen aquestes dues empreses es limita a investigar  si hi ha aquest recurs al subsòl però n’han de demanar un altre per extreure’l. Des de la plataforma tampoc s’expliquen perquè la Generalitat ha reduït la fiança que les empreses han de posar per si danyen l’entorn, que ha passat de 5M€ a 200.000€. A banda d’això, alerten de que la investigació pot ser més perillosa pel medi i l’entorn que la pròpia extracció posterior del gas.

Per la plataforma, els riscos estan en l’extracció però també en la logística que portarà al darrere aquesta feina. A banda de pistes forestals noves, el fracking consumeix una quantitat important d’aigua i com que amb la d’aquí no en farien prou hi hauria un trànsit important de tràilers carregats que portarien aquest recurs de fora de la Garrotxa. A més, segons expliquen des de la plataforma, aquesta aigua un cop utilitzada no es pot ni depurar i s’ha d’emmagatzemar.

Aquest dimecres serà el torn dels alcaldes que demanaran explicacions a la Direcció General de Mines de la Generalitat de Catalunya. Segons sembla, alguns d’ells no tenia cap coneixement de que aquest permís pogués afectar als seus municipis. L’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, també s’ha trobat amb altres alcaldes de municipis afectats d’Osona i el Ripollès per buscar un front comú.

Accedeix des d'aquí al web de la Plataforma

Comparteix a: 

També et pot interessar

Gairebé tots els desperfectes provocats pels temporals dels últims anys a la Garrotxa estan solucionats

Ho ha explicat el president del Consell Comarcal, Santi Reixach en declaracions a Ràdio Olot i a Olot Televisió

Aquests dies es pot veure a Riudaura un pessebre fet de ganxet

L'han elaborat diverses dones del poble que formen el Grup de la Mitja Tarda

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum