En directe
Cocodril Club
amb Albert Malla

L’especulació dispara el preu del blat i derivats i posa en perill la continuïtat d’algunes explotacions agràries

En tres anys, el preu del blat s’ha incrementat un 114%. La guerra a Ucraïna ha acabat de desbordar uns preus que ja es van encarir amb l’esclat de la pandèmia
Joel Tallant | 1 de juny de 2022
L’especulació dispara el preu del blat i derivats i posa en perill la continuïtat d’algunes explotacions agràries

La guerra d’Ucraïna no és la causant directa de l’increment del preu del blat de moro, el girasol o la soja. Ara fa quinze dies, Rússia va vetar les exportacions i fins ara hi havia hagut certa normalitat en l’arribada de producte. El problema de l’increment de preus l’hem de buscar en altres països productors com Argentina o els Estats Units que han aprofitat la ocasió per encarir els seus preus a uns valors desmesurats que en alguns casos arriba al 130% en tres anys. És el cas de la soja o el blat de moro. Josep Maria Ginabreda, expert en economia agrària i col·laborador del programa ‘Trenquem el Cuc’ de Ràdio Olot posa alguns exemples.

Només entre un 25 i un 30 % del gra que es consumeix a casa nostra provenia d’Ucraïna. Aquest increment de preus de la matèria prima i del combustible estan posant al límit molts agricultors. Però els que ho passen pitjor són els ramaders ja que no poden repercutir en el preu de la carn l’increment dels costos. Segons Ginabreda el país necessita fer un replantejament en el seu equilibri alimentari.

Però a tot això s’hi afegeix una altra amenaça: l’aprovació per part de la Generalitat d’una normativa que permetrà instal·lar parcs d’energia solar en terrenys agrícoles.

A la Garrotxa es cultiva blat de moro i farratge per ensitjar. La seva producció ha anat a la baixa en favor de la colza, perquè als mercats es paga millor. Per això, darrerament és tan habitual veure camps de color groc a la comarca.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant


Volum