En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

25 anys de l'estrella més gran del món: la llum que il·lumina la Garrotxa

Joanetes celebra aquest Nadal 25 anys de l’estrella més gran del món
| 21 de desembre de 2018
25 anys de l'estrella més gran del món: la llum que il·lumina la Garrotxa

Joanetes celebra aquest Nadal 25 anys de l’estrella més gran del món. El poble segueix il·luminant any rere any un dels atractius més bonics del Nadal a la Garrotxa. Una estrella gegant que té moltes anècdotes i relats de superació al darrere. A Ràdio Olot hem volgut conèixer la història d’una llum que fa 25 anys que il·lumina el Nadal garrotxí. 

Imatge d'un grup de veïns després d'instal·lar l'estrella (Pessebre Joanetes)



En Lluís Juvanteny és una de les tres persones que un dia van somiar en il·luminar la Garrotxa amb una estrella d’Orient. Era el desembre del 1993 quan es van començar a sumar esforços per construir a més de 1.300 metres d’altitud l’estrella més gran del món: "Teníem el pessebre i volíem alguna novetat. Es va fer un projecte, tot i que ens semblava que era un somni impossible de fer realitat. Necessitàvem unes mides considerables perquè es veiés bé".

50 metres de llargada i 16 d’altura. Una estructura de ferro única i dissenyada per a l’ocasió. De somnis es viu i en Lluís acompanyat d’altres veïns de Joanetes van anar a veure el ferrer del poble. De mica en mica, es va anar sumant gent i l’estrella va començar a veure la llum."Vam tenir la sort de presentar el projecte al ferrer de Joanetes, en Joan. Després ens va ajudar altra gent i ho vam anar tirant endavant", explica en Lluís.

El muntatge de l'estrella va comptar amb desenes de veïns que es van afegir a la iniciativa (Pessebre Joanetes)

Un muntatge de pel·lícula que va costar 700.000 pessetes

En aquell moment, no va ser fàcil poder instal·lar l’estrella a dalt de Santa Magdalena. S’hi arribava amb tractor i es tardava 5 hores. Tot i això, la força de la gent ho va fer possible: "Hi havia d'haver maquinària grossa o tractors per poder pujar allà dalt. Van venir veïns d'altres pobles a ajudar. Hauríem de donar les gràcies a tanta gent...".

La construcció i instal·lació de l’estrella va costar 700.000 pessetes, uns 4.000 euros. Part d’aquests diners es van destinar a la instal·lació elèctrica. Són 500 bombetes i una mànega que travessa quilòmetres de bosc fins al poble de Joanetes. "La instal·lació de llum la va fer un pagès de Joanetes aficionat a l'electricitat. La primera vegada que vam muntar l'estrella vam dormir a la capella i vam passar mitja nit posant els portalàmpades", recorda emocionat en Lluís. Els primers anys, però la instal·lació no permetia encendre i apagar l’estrella des del poble. Un grup de joves era l’encarregat de pujar, encendre l’estrella, dormir al refugi, i apagar-la quan es fes de dia.

En Lluís assegura que cada any l'encenen amb la mateixa il·lusió que el primer dia (Pessebre Joanetes)

25 anys brillant

Malgrat la neu, el fred o les desenes d’entrebancs que s’han trobat, els veïns de Joanetes han encès any rere any (i ja en són 25) una estrella que es veu des de qualsevol punt de la Vall d’en Bas. "Vint-i-cinc anys que han passat sense adonar-nos compte, però en veure-la l'encenem amb la mateixa il·lusió". La il·lusió d’en Lluís i tot el poble de Joanetes és el reflex de la llum que cada 24 de desembre s’encén per il·luminar els garrotxins. Una llum que queda sospesa en la foscor i que ja fa 25 anys que brilla.

 Reportatge sobre els 25 anys de l'estrella de Joanetes

Comparteix a: 

També et pot interessar

Besalú vol museïtzar la vil·la Romana de Can Ring

Ho ha dit l’alcalde del municipi Lluís Guinó, en declaracions a 'L'alcalde Respon' d'Olot Televisió

La Secció Dramàtica del Centre Catòlic d'Olot estrena "La Història del Zoo" d'Edward Albee

També estan pendents de trobar una data per les representacions de "Red Pontiac" de Pere Riera i una adaptació d'"On és el Prosineski" de Paco Mir

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum