En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot
Categoria

Olot posa la lupa a l’eruga defoliadora

La ciutat engega una prova pilot per conèixer millor l’espècie i saber com tractar-la
| 29 de març de 2018
Olot posa la lupa a l’eruga defoliadora

La ciutat engega una prova pilot per conèixer millor l’espècie i saber com tractar-la. Es provarà d’atacar els ous per intentar que no facin eclosió. Per dur a terme aquesta prova s’han instal·lat trampes entre els boixos, alguns dels quals han començat a rebrotar. Hi ha l’esperança que l’allargada de l’hivern ajudi a controlar la plaga de cara a l’estiu. 

La branca d'un boix atacat per l'eruga (Pau Masó)


Fa un any, el consistori olotí desconeixia el comportament i la forma de tractar una espècie invasora com l’eruga del boix. Després d’un estiu alarmant i d’un hivern fred, ja es coneixen molts més detalls de la vida de l’espècie. Tot i això, l’Ajuntament d’Olot segueix estudiant les mesures més efectives per frenar-la. Aquest mes ha engegat un pla pilot que posarà la lupa sobre l’espècie i ha d’ajudar a determinar un protocol definit d’actuació. Aquesta prova posarà el focus en els ous de l’eruga i intentarà frenar l’eclosió d’aquests. Ho explica el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Francesc Canalias.

Infectar els ous seria la tècnica més eficaç

Si s’aconsegueix trobar la manera d’infectar els ous de l’eruga, estaríem parlant d’un nou mètode més efectiu que la resta que s’han provat fins ara. Canalias explica que les altres eines que tenen són l’oli de parafina, el bacil, o fins i tot un producte químic.

Trampes per a les papallones

La prova pilot que s’ha engegat aquest mes i que pretén conèixer més i millor l’eruga, també inclou la instal·lació de trampes. Són uns pots de color groc que es col·locaran en diferents zones enjardinades de la ciutat i han de servir per comptabilitzar l’expansió de l’espècie.

 

La prova pilot que servirà per estudiar l’eruga té de moment un pressupost de 3.000 euros que preveuen que augmenti considerablement. Des del SIGMA confien que l’estudi, l’allargament de l’hivern i una primavera més refrescant ajudin a reduir l’impacte de l’eruga. Ja fa tres anys que la Cydalima Perspectalis, així és el seu nom original, va aparèixer per primera vegada a la Garrotxa. Ho va fer a Besalú i ara ja es troba pràcticament a tota la comarca.

Imatge d'una de les trampes que s'han instal·lat (Pau Masó)

Comparteix a: 

També et pot interessar

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum