En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Una aplicació permet agilitzar el procés per fer inventari de les construccions de pedra seca a Catalunya

La Wikipedra ha permès indexar 15.300 barraques a 38 de les 42 comarques de Catalunya des de la seva creació
| 10 de maig de 2017
Una aplicació permet agilitzar el procés per fer inventari de les construccions de pedra seca a Catalunya

El projecte ciutadà que fa inventari de les construccions de pedra seca que hi ha a Catalunya ja en té registrades a 38 de les 42 comarques del país. Aquesta iniciativa va néixer des de la Garrotxa amb el suport d’Adrinoc i l’Observatori del Paisatge. Els seus promotors creuen que revaloritzar aquestes construccions pot ser una oportunitat turística i també laboral.

Presentació del projecte (Jordi Altesa)


Fins ara ja s’han trobat 15.300 barraques de pedra seca. Una tasca que han fet 277 col·laboradors amb aquesta iniciativa que rep el nom de Wikipedra des del 2011. La iniciativa és un projecte de cooperació LEADER que vol posar en valor la pedra seca per, de retruc, ressaltar tot el paisatge que l’acompanya. Cada persona pot omplir una fitxa amb les construccions que trobi ja siguin barraques, estiguin relacionades amb l’aigua, forns o murs entre d’altres. Ara també tenen el servei d’una app que permet agilitzar el procés i fer-lo in situ. Una feina que ha portat tot un any de preparació i que serveix per posar en relleu un creixent interès de la societat civil per a conservar i valorar l’entorn segons el director de l’Observatori del Paisatge, Pere Sala.

Per posar en valor

Aquesta app ja està disponible a les principals plataformes i permet veure el mapa de Catalunya amb totes les construccions detectades a més de fer-hi aportacions amb les que es trobin. A la Garrotxa destaca el Parc de Pedra Tosca com l’epicentre de la pedra seca. Pel vicepresident d’Adrinoc, Quim Felip, aquest projecte permet ser conscients del valor que té el territori i l’ús que se’n poden fer tan turístic com d’oportunitat laboral.

Altres iniciatives

D’aquest projecte també n’han sortit publicacions com ‘Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania’ que recull bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa. Per aquest 2017, aquesta iniciativa que porta el nom genèric de ‘Col·laboraXPaisatge’ té previst crear una llibreta de camp per inventariar construccions de pedra seca i fer jornades de formació i sensibilització. Després de fer inventari de construccions el proper pas també és fer-ne dels constructors.

Comparteix a: 

També et pot interessar

La Pinya tindrà un nou dipòsit d’aigua amb una capacitat de 10.000 litres

A banda d’aquesta infraestructura, es soterrarà el sistema de canalització actual que es va renovar aquest estiu

L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca descarta, per ara, la possibilitat d’ubicar una piscina coberta a la Brutau

Diuen que no és el moment d’abusar del consum excessiu d’aigua davant la sequera existent a tot el planeta

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum