En directe
Generació d'èxits
amb Ràdio Olot

Familiars de persones amb trastorns mentals: "El primer que vols fer és amagar-ho"

El president de l’Associació El Paraigua diu a Ràdio Olot que, principalment, és degut al fet que la societat encara no ha acceptat les malalties mentals
Pau Masó | 11 d'octubre de 2021

Carles Vicente és el president d'El Paraigua, l'associació que agrupa familiars de persones amb una malaltia mental (Pau Masó)


Quan parlem de trastorns mentals, moltes vegades centrem la malaltia amb el pacient, però al seu voltant hi ha moltes altres persones que la pateixen i la viuen. A Olot, hi ha una associació que agrupa famílies que conviuen amb casos de malalties de salut mental a casa. Es diu El Paraigua, agrupa una vintena de persones i es va formar el 2013. Des de llavors fins ara han detectat més interès per part de les famílies en buscar suports i parlar sense embuts de les situacions que viuen, però asseguren que encara hi ha molta feina per fer. De fet, el president de l’entitat, Carles Vicente diu en una entrevista a Ràdio Olot que el més important és demanar ajuda.

Per Vicente és clau que el malalt accepti la malaltia, s’aculli a la medicació i pugui trobar una feina que l’ocupi. Diu que si no és així, les famílies ho passen malament.

Acceptar la malaltia, el pas determinant

També és essencial que la família accepti la situació. Però hi ha vegades que l’entorn familiar no entén la malaltia perquè ningú els explica com afrontar-la.  Admet que hi ha famílies que ho amaguen.

El president del Paraigua recorda que el més important per la família davant un cas de salut mental és demanar ajuda a professionals. També remarca la importància de compartir les situacions amb persones i famílies que puguin estar passant pel mateix. De fet, aquesta és la principal que porta fent El Paraigua en els seus vuit anys de vida.

També et pot interessar

El càncer de mama també genera pobresa: 1 de cada 3 dones perd la feina

Un estudi de l’Associació Contra el Càncer conclou que el 70% de les usuàries veuen reduïts els seus ingressos durant la malaltia

L’Espai Cràter d’Olot s’agafa de la mà del CSIC

El nou museu dels volcans estreny una aliança amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques per dur a terme projectes, investigacions i difusió de la vulcanologia local

Estàs escoltant
Generació d'èxits


Volum